Zpestření tradičního jídelníčku
V této rubrice najdete tipy na zpestření tradiční kuchyně, nápady, které přicházejí často náhle a nečekaně. Uvítáme, když tuto, nebo i jinou rubriku budete rozšiřovat s námi. Vaše náměty posílejte na darinkaoslo@seznam.cz.
Oblíbenou přílohou se stává rýže s pohankou. Obě suroviny můžeme vařit společně nebo každou zvlášť a poté zamíchat. Výborně se hodí k dušené zelenině.
Klasické kynuté knedlíky můžeme nastavit celozrnou moukou, nebo přidat semínka sezamu, lnu, dýně, slunečnice... Můžeme přidat i kustovnici čínskou. Osvědčilo se mi zadělat těsto, oddělit část pro manžela na klasicé knedlíky a pro sebe zamíchám některá semínka nebo všchno, podle toho, co moje spíž nabízí nebo jaká přijde nová inspirace.
Mořská řasa se dá použít přímo na chléb s máslem, nebo všude tam, kam se dává pepř. Do polévek, na pečení masa... Stačí jen lehce posypat, naše vnitrozemské tělo totiž neumí mořské řasy zpracovat, ale je rádo za stálý přísun v malinkém množství. Malé množství pokrm chuťově neovlivní, ale dodá potřebné stopové prvky.