Naše recepty
Výborná královská cuketa
Na rozpuštěné kostce másla nebo hery podusíme na kostičky nakrájenou, dle chuti osolenou cuketu. Cuketa získá výbornou máslovou chuť. Vhodnou přílohou jsou brambory nebo jen tak samotné.
Gratinovaný mangold
Mangold ze zahrádky nakrájíme a podusíme na cibulce. Přidáme vařené těstoviny, vejce a koření dle libosti (Indické koření, drcený kmín, česnek,...). Zapékáme, dokud mangold s těstovinami nezezlátne.
Mangold jako listový špenát
Oddělíme listy mangoldu od řapíků. Pokrájený řapík podusíme na cibulce. Jakmile bude měkký, přidáme pokrájené listy, osolíme a krátce podusíme. Nakonec přidáme pepř, česnek a zahustíme maizenou. Vhodnou přílohou jsou brambory, bramborové knedlíky, houskové opečené knedlíky nebo domácí chléb.
Mangold jako Špenátový protlak
Nakrájený mangold podusíme na cibulce, přidáme sůl, pepř a česnek. Špenát dusíme do změknutí, nakonec rozmixujeme
Cuketa s mrkví
Na másle a cibulce orestujeme na kostičky nakrájenou cuketu, přidáme kolečka mrkve. Ochutíme Indickým kořením
a zahustíme maizenou nebo kuzu. Výborná je také sladkokyselá varianta.
Výborná cuketová polévka
Vnitřek cukety vydlabeme a dáme vařit. Ke konci přidáme strouhanou mrkev a dýňová semínka. Na dochucení se dá použít sůl, pepř, česnek a majoránka. Zahustíme trochou ovesných vloček. Podáváme s topinkami.
Topinky
Do panenského olivového, slunečnicového nebo konopného oleje přidáme grilovací koření, chilli, vymačkaný česnek a sůl. Touto směsí potíráme peroutkou starší nakrájený chléb, klademe na plech a upečeme v troubě.
Lečo s rýží
potřebujeme: olivový olej, cibule, papriky, rýže, voda, sůl, mořská řasa, pepř, rajčata
Do pánve postupně vkládáme suroviny v uvedeném pořadí. Od té doby co mi tento recept poradila moje paní vedoucí už lečo jinak nedělám, je to vynikající.
Přejeme dobrou chuť!